Sok érv szól Németország mellett és ellen. És az egyes tartományok, városok között is nagy lehet a különbség. Én most a saját tapasztalatomat szeretném összefoglalni.

 

  1. Környezetvédelem, szelektív hulladékgyűjtés: még a legkisebb faluban is teljesen egyértelmű, hogy külön gyűjtik a papírt, a műanyagot a bio szemetet. Minden kis faluban van vagy 3-4 konténer az üvegek számára, természetesen külön gyűjtve a zöld, a barna és a fehér üvegeket. Rendszeresen járnak összegyűjteni a veszélyes hulladékot, és a műanyag flakonokat sem dobálja el senki, hiszen vissza lehet váltani a közértekben. szelektivhulladekgyujtes.jpg

    A gyerekek ezt látják egészen kiskoruktól kezdve, már a 3-évesek is tudják, hogy a papír az a kék fedelű kukába megy.

  2. Orvosi ellátás: szerencsére nincs sok tapasztalatom az orvosi ellátással kapcsolatban, de ami van az nagyon jó. Az állami fogorvos olyan, hogy otthon bármelyik magán orvosi rendelő megirigyelné. A gyerek számára felírt gyógyszereket „természetesen” teljes mértékben fizeti a betegbiztosító.

  3. Tisztaság, rendezettség: a kis falvak is tiszták, rendezettek. Bár ez akár hátrány is lehet sok mindenkinek, de tényleg mintha az embereknek itt az lenne a legnagyobb gondjuk, hogy minden fűszál egyenletesen álljon, és a fa ívéből véletlenül se lógjon ki egy levél se!

  4. Munka, fizetés: aki dolgozik az meg tud élni, és aki akar dolgozni, az kap munkát. Meg lehet élni a munkanélküli segélyből is, amit általában nem 3 hónapig fizet a német állam.

  5. Óvoda: tiszta, rendezett, bár több nagyvárosból ennek az ellenkezőjét
    hallottam. Nálunk külön pedagógus foglalkozik a nem német anyanyelvű gyermekek játékos fejlesztésével, hogy senki ne legyen hátrányban az első osztály megkezdésekor! Bár ez is nézőpont kérdése, de én előnynek tartom, hogy a gyerekeknek nagyobb önállóságot adnak. Például mindenki akkor sétál ki a konyhába enni, amikor megéhezik. Persze azért az óvó nénik figyelnek rá, hogy egyik gyerek se maradjon éhen! 

  6. Foci: Még azokra is ráragad a hangulat, akik alapból nincsenek oda a labdarúgásért (Én)! Ha a németekfootball-366898_150.jpg játszanak a VB-n, az utcák kiürülnek, a vendéglátóhelyeken hatalmas tévéket tesznek ki, és mindenki együtt szurkol. Az autókat német zászlókkal díszítik (ami a dísztárcsára és a visszapillantó tükörre tehető huzaton át, egészen a motorháztetőre ragasztható matricákig bármi lehet). És már az oviban a gyerekek is a német zászló színeit festik az arcukra. 

 

 

Ha szeretnél a nyelvtanuláshoz tippeket, tanácsokat kapni, itt add meg adataidat:
Email*
Név*
Melyik nyelvet/nyelveket tanulod?
Hol laksz?