Németországi munka! Hol könnyű elhelyezkedni?

Már írtam arról, hogy melyik szakmában mennyit lehet keresni, hogy hol kezdjünk hozzá az álláskereséshez. Bár a Statiszta adatai alapján Németországban a 2. legkisebb a munkanélküliség aránya, csak Ausztria előzi meg, az egyes régiók között nagy különbségek vannak.

A Bundesagentur für Arbeit adatai alapján Nyugat-Németországban 5,9%-os volt a munkanélküliség 2014 májusában, míg Kelet-Németországban 9,7%-os, ami azért jelentős különbségnek mondható. Jó hír, hogy a munkanélküliségi ráta nagyon alacsony a két legdélebbi, és így a magyarok által is legkedveltebb tartományban, a bajor részeken és Baden-Wüttembergben. Itt mindössze 3,6 illetve 3,9%-os munkanélküliségi rátával kell számolni, viszont a német fővárosban, Berlinben 11,1%-kal az egyik legnagyobb a munkanélküliek aránya.

Az alábbi grafikonon azt láthatjuk, hogy például míg Berlinben minden meghirdetett állásra 11,3 munkanélküli jut, addig Baden-Württembergben csak 3,5. Természetesen az se mindegy, hogy ki milyen állásra jelentkezik. Biztosan többen jelentkeznek egy könnyű, irodai munkára, jó fizetésért, mint a Németországban hiánynak számító ápolói állásokra.

egyallasrajutomunkanelkuliekszáma.png

A második grafikon azoknak a németországi állásoknak a számát mutatja, amelyek 2014 májusában meg voltak hirdetve, illetve a munkanélküliek számát.

munkanélküliségnémetországban.png

 

A grafikonok a Bundesagentur für Arbeit adatai alapján készültek. (http://statistik.arbeitsagentur.de/Statistikdaten/Detail/201405/iiia4/gem-stellen/gem-stellen-d-0-pdf.pdf

 

Ha Németországban élsz vagy oda készülsz, és nem szeretnél rengeteg időt és pénzt elpazarolni, akkor kérd ingyenes eBookunkat itt:
Email*
Név*
születési dátum
Hány éve vagy Németországban?
Adataid megadásával hírlevelünkre is feliratkozol, azonban a későbbiekben erről bármikor egy kattintással le tudsz iratkozni! Adataidat harmadik félnek nem adjuk tovább!