A legtöbben minél gyorsabban szeretnénk megtanulni egy idegen nyelvet, és úgy, hogy lehetőleg minél előbb használni is tudjuk.

Hogyan tanultam meg angolul egy hónap alatt beszélni?

 Tudom… ez így nem a teljes igazság, de az tény, hogy amikor Amerikába akartam menni aupairkedni az első körben kudarcot vallottam az angol teszten, egy hónappal később viszont mindenki legnagyobb meglepetésére jóval többet tudtam, mint amennyi kellett volna! Nem… nem jártam magántanárhoz éjjel-nappal…

Sőt egyáltalán… még állásom se volt… de az tény, hogy rendelkeztem egy alap nyelvtudással, amit a való életben egyáltalán nem tudtam használni… Azt hiszem ezzel nem voltam egyedül! Nem egy olyan nyelvtanulót ismerek, aki a sok-sok feladatnak köszönhetően jó nyelvi alapokkal rendelkezik, talán már nyelvvizsgával is, de egy valós helyzetben nem tudja ezt a tudást használni! Nem tud beszélni egy állásinterjún angolul, egy külföldi út során elveszve érzi magát, és egy értelmes mondat nem jut az eszébe, ha külföldiek megállítják az utcán! Sokan viszont nagyon jó eredményt érnek el egy szintfelmérő teszten, jó a szókincsük is… és mégsem…

Persze, hogy nem! Olyan ez, mint minden más az életben: gyakorolni kell! A kisgyermek hányszor és hányszor elesik, mire megtanul járni! Mennyit kell gyakorolni biciklizni, először a háromkerekűn, pótkerekekkel, majd később apa vagy anya támaszt egy bot segítségével! (Vagy ez lehet, hogy csak nálunk volt így… :) ) Mennyit gyakorlunk az iskolában olvasni és írni… És mennyit gyakoroltál angolul beszélni?némettanulás.jpg

Az iskolai és nyelvtanfolyami nyelvtanulással az a legnagyobb baj, hogy esélyed sincs 10-12 diákkal együtt (jó esetben) annyit gyakorolni, hogy meglegyen a szükséges tapasztalatod! Tudom… a magántanár drága, és még akkor se biztos, hogy sikerül olyan magántanárt találnod, aki tényleg megtanít beszélni! Nem baj! Vannak ingyenes megoldások!

 Beszélj magadban! :) Tényleg! Persze, ha lehet, akkor ezt ne az utcán tedd! De senki nem fog hülyének nézni, ha otthon, egyedül porszívózás közben beszélgetsz! :) Jó, jó, ez így tényleg viccesen hangzik, de annál többet használ. Képzeld magad valós szituációkba! Miért akarod a nyelvet tanulni? Egy szóbeli nyelvvizsga miatt? Milyen témák lehetnek? Egy külföldi út miatt? Mit kérdeznél a jegypénztárnál Londonban (Párizsban, Berlinben… vagy helyettesítsd be ide a célországot)? Au pair-nek készülsz? Mit fognak kérdezni tőled a telefonban? Mondd el! Még egyszer! Ha utcán vagy, fejben tovább gondolkozhatsz (csak tényleg vigyázz, hogy a szád ne mozogjon)! De otthon inkább hangosan mondd! Az állásinterjún se moroghatsz magadban! Neked a hangos beszédben kell jártasságot szerezned! Nem jut eszedbe egy szó? Próbáld meg átfogalmazni magadban, vagy, ha nagyon nem megy keresd meg a szótárban (csak ha tényleg fontos, hiszen a nyelvvizsgán se kezdhetsz el a szótárban keresgélni)! Hibázol? Nem baj! A nyelvtani hiba a legtöbb szóbeli vizsgán kevésbé fontos, mint a folyékony beszéd, és bizonyos pozíciók kivételével egy állásinterjún is az számít, hogy meg tudj szólalni, és nem az, hogy véletlenül „der”-t mondasz „die” helyett, vagy rosszul ejtetted ki az egyik angol szót! Persze addig amíg érthető marad, amit mondani szeretnél! Hogy ezt honnan tudod? Teszteld le! Ingyen!

 Az internetnek köszönhetően rengeteg lehetőséged van! Ismerkedj külföldiekkel! Én a sharedtalk.com-ot nagyon szeretem (már 80 éves nyelvtanulóval is találkoztam itt, úgyhogy a kor nem kifogás), de rengeteg oldal van, ahol tudsz külföldiekkel beszélgetni! Jó, ha anyanyelvű, de nem fontos ez sem (de azért egy bizonyos szintet érjen el a nyelvtudása)! Próbáld meg vele megértetni magad! Hidd el, ez nehezebb így, hogy más az anyanyelv, nagyobb valószínűséggel lesznek más típusúak a hibáitok! Ne legyél nyuszi! :) Jó, az elején lehetsz, de később próbáljatok mikrofonon keresztül beszélni, és ne csak irkálni! Hidd el, gyorsan belejössz, hibázni meg egyáltalán nem szégyen, a hibákból tudunk tanulni! Ha jobb szinten van nálad, kérd meg, hogy javítson, ha rosszul fejezel ki valamit. Tudom… de hidd el, csak akkor fogsz tudni később rendesen kommunikálni, ha kilépsz a komfortzónádból! És a neten teljes inkognitóban lehet… gyakorolni! :)

Nyelvtanulással kapcsolatos további cikkek:

Hány szó kell a nyelvtudáshoz? Mennyi idő alatt lehet megtanulni németül?

A matematika és a nyelvtanulás kapcsolata

Ha szeretnél a nyelvtanuláshoz tippeket, tanácsokat kapni, az oldalsávban adhatód meg adataidat! 

Ha Németországban élsz vagy oda készülsz, és nem szeretnél rengeteg időt és pénzt elpazarolni, akkor kérd ingyenes eBookunkat itt:
Email*
Név*
születési dátum
Hány éve vagy Németországban?
Adataid megadásával hírlevelünkre is feliratkozol, azonban a későbbiekben erről bármikor egy kattintással le tudsz iratkozni! Adataidat harmadik félnek nem adjuk tovább!