Tapasztalat NRW-ből  

Én mindig kíváncsi voltam, hogy milyen lehet más országokban az óvoda, bölcsőde, jobb-e, rosszabb-e, egyáltalán, más-e, mint otthon, Magyarországon. És most már tudom, hogy ilyen, nem annyira messzi országban, mint Németország, jelentősek a különbségek. Jobb? Rosszabb? Ízlés kérdése… Mindenesetre más.

Sok anyuka dicséri a német óvodákat, sok anyuka nincs annyira oda érte. Én szeretem! Úgy gondolom, a gyerekek nagyobb önállóságot kapnak, és ez jó!playschool-151938_150.png

Ami mindjárt kicsit megdöbbentett, hogy a gyerekek saját maguk viszik a tízórait kis dobozokban, és nincs közös reggeli. Aki éhes az fogja a kis táskáját, kimegy a konyhába, kiveszi a szekrényből a poharat, tányért, ha van joghurt a kanalat is. Eszik, miután befejezte elpakol maga után! Persze az óvónők azért figyelik, hogy minden gyerek kimenjen reggelizni, mondjuk 10 óráig.

Nincs olyan se, hogy közösen leülnének rajzolni, van egy rajzasztal, aki szeretne, leül. Valamelyik anyuka aggodalmaskodott, hogy akkor, ha nem szeretne a gyerek, akkor 3 évig nem ül le rajzolni, de szerintem az ilyen gyerek nagyon ritka.

Az egyetlen közös program az udvarra menetel, és szoktak mindennap közösen énekelni is!

Nagyon sokszor van közös program, kirándulás az állatkertben, vagy apa-gyerek sátorozás az oviban! Ennek szerintem az anyukák örülnek a legjobban! Vagy a sok apukával ottmaradó óvó nénik! Még nem tudtam eldönteni!

A gyerekek egész nap “mehetnek amerre látnak”, kint játszhatnak az előtérben, vagy bemehetnek akár másik terembe is.

Bár már Magyarországon is egyre több vegyes csoport van, de a kisebb-nagyobb gyerekek itt is együtt vannak. A kicsik sokat tanulnak a nagyoktól, a nagyok viszont megtanulnak odafigyelni a kisebbekre. Nincs külön bölcsőde, de a 3 év alatti gyermekek külön csoportban vannak.

Jó vagy rossz tapasztalataid vannak a német vagy magyar óvodákról? Németországban élsz és a Ti környéketeken teljesen mások az óvodák? Írd meg! :) És azt se felejtsd ki, hogy melyik tartományból írsz!

Ha Németországban élsz vagy oda készülsz, és nem szeretnél rengeteg időt és pénzt elpazarolni, akkor kérd ingyenes eBookunkat itt:
Email*
Név*
Hány éve vagy Németországban?
születési dátum
Adataid megadásával hírlevelünkre is feliratkozol, azonban a későbbiekben erről bármikor egy kattintással le tudsz iratkozni! Adataidat harmadik félnek nem adjuk tovább!