Rosszul élsz? Ááá,dehogy!

2014.07.04. 20:17

Rossz a helyzet Magyarországon?

Sokszor gondoltam úgy az elmúlt években, hogy igen... és mostanában sokszor elgondolkozom, hogy "Tényleg"?!

Nemrég megismerkedtem egy kislánnyal Eritreából. Nem hallottál róla? Eddig én sem, úgyhogy nem vagy egyedül...  Egy kis ország Kelet-Afrikában, a wikipédia szerint Afrika egyik legszegényebb országa, ahol a lakosság 75%-a írástudatlan. Szegény 3 hónapja jár itt Németországban nyelvtanfolyamra, de a legegyszerűbb kérdésekre is csak egy "ja" volt a válasz ("Hogy hívnak?", "Hány éves vagy"). Csak "tigrinya" nyelven beszél, meg egy kicsit arabul... 16 éves, és teljesen egyedül él, több ezer km-re hazájától, egy olyan országban, ahol egy szavát sem értik... Egy német család fogadta be, mint menekültet. A barátaival jött hajóval Olaszországba, onnan menekült át Németországba, ahol aztán a barátaitól teljesen külön helyezték el. A múltjáról sokkal többet nem lehet tudni.

Örülök neki, hogy egy olyan országban éltem/élek ahol nem számít csodának az internet, ahol szinte mindenki megtanul írni/olvasni, ahol nem kell háború elől menekülni, és nem kell 16 évesen a családomtól több ezer km-re élni!

sunset-in-grass-142186_150.jpg

 Tudsz írni és olvasni? Van interneted? Akkor az álláskeresés, nyelvtanulás terén ezerszer jobbak az esélyeid, mint ennek a kislánynak…

Hidd el, nagyon megkönnyíti a németországi munkakeresést (és nagy valószínűséggel a magyarországit is), lakáskeresést, beilleszkedést, ha kicsit jobban beszélsz németül. Lehet, hogy a munkahelyeden elég az angol, de biztos vagy benne, hogy gyermeked tanárnőjével is meg fogod tudni beszélni a fontos dolgokat? Biztos, hogy elboldogulsz, ha a szomszédok grillpartira hívnak? Vagy pont a nyelvtudás hiánya miatt nem is hívnak? Nem kell sok idő, az manapság senkinek nincs, de szánj rá mindennap egy kicsit (te döntöd el mennyit), és tanulj! A legjobb, ha előre meghatározod, hogy melyik napszakban, mennyit, és addig nem csinálsz mást, ameddig ezt nem teljesítetted! Hidd el, menni fog! :)

Ha Németországban élsz vagy oda készülsz, és nem szeretnél rengeteg időt és pénzt elpazarolni, akkor kérd ingyenes eBookunkat itt:
Email*
Név*
Hány éve vagy Németországban?
születési dátum
Adataid megadásával hírlevelünkre is feliratkozol, azonban a későbbiekben erről bármikor egy kattintással le tudsz iratkozni! Adataidat harmadik félnek nem adjuk tovább!